Onderhoud

Wat je ook bouwt, eigenlijk bijna, wat je ook bezit, vrijwel alles moet onderhouden worden. Net als bij auto’s is er ook bij huizen en bedrijfspanden sprake van meerdere ‘typen’ onderhoud. Een voorbeeld om het wat te verduidelijken:

Stel je hebt een huis gekocht en de eigenaar heeft de boel vorig jaar nog geschilderd. Je zal dan de eerste paar jaar niet te hoeven schilderen. Als je dan na die 5 jaar de boer weer opschuurt en weer schildert, is dit preventief/planmatig onderhoud.

Stel je hebt een huis gekocht en de eigenaar heeft de boel al 15 jaar niet meer geschilderd, het hout is verrot en de kozijnen zijn niet goed meer. Het vervangen van die verrotte kozijnen valt wel onder onderhoud, maar eigenlijk is het reparatie. Dit wordt ook wel achterstallig onderhoud genoemd.

Verder zijn er de volgende, veelvoorkomende onderhoudsklussen:

Kozijnenkozijn voorhuis onderhoud

Kozijnen moeten, afhankelijk van de verf, om het x aantal jaar geschilderd worden. Wanneer de kozijnen verrot zijn en niet meer goed functioneren moeten deze natuurlijk vervangen worden.

Plat dak

De dakbedekking van een plat dak moet eigenlijk elk jaar wel even gereinigd, of in ieder geval vrij gemaakt worden van blad, takken, eventueel mos en andere viezigheid. Als er (grote) scheuren in de dakbedekking komen moeten de dakbedekking verwijderd en vervangen worden.

Installaties en leidingen

Net als uw kozijnen, uw platte dak hebben uw cv en de leidingen ook installaties en leidingen onderhoud radiator verwarmingregelmatig onderhoud nodig. Vaak stelt dit alles niet veel voor, grote klussen als de CV kunt u laten doen, maar het bijvullen van de CV-ketel als deze onder de 1,2 bar komt of het ontluchten van uw radiatoren zijn klusjes die u, misschien met wat hulp op het internet of de gebruiksaanwijzing eenvoudig zelf kunt.

Goed onderhoud van uw woning is nodig voor waardebehouding, en het kan op lange termijn ook zeker geld schelen, regelmatig geschilderde kozijnen, regelmatige schoongemaakte platte daken gaan nu eenmaal een stuk langer mee dan wanneer er nooit naar omgekeken wordt. Voor meer informatie over onderhoud aan huizen: Onderhoud huizen