Nieuwbouw

Met nieuwbouw wordt bedoeld, iets helemaal van de grond opzetten. Met iets wordt dan bedoeld, een woonhuis of een bedrijfspand. Helemaal van de grond opzetten klopt eigenlijk niet. Waarom niet? Omdat je het eigenlijk niet van de grond opzet.

Pand uitgraven met kraan, kelder

Op de afbeelding is een kraan een nieuwbouw pand aan het uitgraven.

Een nieuw (bedrijfs-)pand wordt namelijk niet op de grond gebouwd, maar ook nog afhankelijk van of er kelder onder gebouwd wordt, wordt de grond onder het nieuw te bouwen pand eerst weggegraven om een goede, stabiele ondergrond te krijgen. Je wilt natuurlijk niet dat je net nieuw gebouwde pand het na een week of na een paar jaar alweer begeeft omdat de basis niet goed was gelegd.

Zoals net al kort genoemd is, is het bouwen van een kelder extra ‘moeilijk’. Of moeilijk hier het juiste woord is weet ik niet, maar een kelder bouwen is in ieder geval een stuk meer werk. Dan is er nog verschil tussen een kelder waar je niet of wel in kan staan. Als je in je kelder wil kunnen staan, moet je fundering 2 meter lager komen te liggen dan bij een normale bouw zonder kelder.

De muren van een kelder die onder de grond staan moeten tevens een stuk steviger en waterdichter zijn dan de muren die gewoon boven de grond staan. Meer info over nieuwbouw met een kelder:http://www.wonen.nl/verbouwen/kelder/nieuws/win-aan-ruimte-met-een-kelder